Tengri alemlerni yaratqanda, biz uyghurlarni NURDIN apiride qilghan, Turan ziminlirigha hökümdarliq qilishqa buyrighan.Yer yüzidiki eng güzel we eng bay zimin bilen bizni tartuqlap, millitimizni hoquq we mal-dunyada riziqlandurghan.Hökümdarlirimiz uning iradisidin yüz örigechke sheherlirimiz qum astigha, seltenitimiz tarixqa kömülüp ketti.Uning yene bir pilani bar.U bizni paklawatidu,Uyghurlar yoqalmastur!

Monday, March 15, 2010

“Kurtuluş Yolunda Doğu Türkistan” Konulu Program Yapıldı



Türkiye-Sakarya Üniversitesi Öğrenci Konseyi tarafından Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Kurtuluş Yolunda Doğu Türkistan” konulu programın onur konuğu olarak Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Başbakanı İsmail Cengiz katılarak bir konuşma yaptı.



Doğu Türkistan bölgesinde yaşayan 30 milyon Türk soydaşımızın yaşadığı sıkıntıların dile getirildiği programın açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Binnaz Baytekin yaptı. Prof. Dr. Baytekin, Doğu Türkistan’ın tarihi ve sosyal yapısı hakkında dinleyicileri bilgilendirirken, “Türk halkı her zaman Doğu Türkistan’ın yanındadır.” dedi.



Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Taşdelen ise yaptığı konuşmada: “Doğu Türkistan bölgesi bizim kardeşlik coğrafyamızın en önemli ama en sancılı bölgesi. Orada yaşanan sorunlara sessiz kalamayız. Bu mesele dünyanın gündemine hakkıyla geldiği zaman Çin bu kadar duyarsız kalamayacak.” dedi.



Sakarya Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Mahmut Çetkin, ise yaptığı konuşmada “Sakarya Üniversitesi Öğrenci Konseyi olarak bilinmelidir ki soydaşlarımız asla yalnız değildir.” dedi.



Halk oyunu gösterileri, şiir dinletilerinin olduğu programda Doğu Türkistan’da yaşayan halkın sürgün hikâyesinin anlatıldığı “Sürgün ve Ölüm” adlı filmin gösterimi yapıldı.



Programda Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Başbakanı İsmail Cengiz, Doğu Türkistan’da yaşanan insan hakları ihlallerini dinleyicilerle paylaştı. Dini ve Milli değerlerin baskı altında olduğunu belirten Cengiz, “Çin Hükümeti tarafından uygulanan Doğu Türkistan halkına yönelik asimilasyon çalışmalarını” dile getirdi.



DTSH Başbakanı Cengiz, toplantının yapıldığı salona davet edildiğinde, etkinliği takip eden yaklaşık 400 kişi tarafından alkışlanarak karşılandı.



Sayın Cengiz’in konuşmasının ardından Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Ahmet Fethi Yüksel yaptığı konuşmada Çinliler tarafından yok edilmek istenilen Kaşgar’ın tarihi, kültürel ve mimari değerlerine dikkati çekerek, tarihi Kaşgar kentinin koruma altına alınması gerektiğini ve bunun için düzenlenen imza kampanyasına herkesi katılmaya davet etti.



Program, Doğu Türkistan Göçmenler Derneği folklor ekibinin gösterileri ile son buldu.

Haber : Mustafa Öztunç, Sakarya’nın Sesi Gazetesi

Uyghuristan

Freedom and Independence For Uyghuristan!

FREE UYGHURISTAN!

FREE UYGHURISTAN!
SYMBOL OF UYGHUR PEOPLE

Blog Archive