Tengri alemlerni yaratqanda, biz uyghurlarni NURDIN apiride qilghan, Turan ziminlirigha hökümdarliq qilishqa buyrighan.Yer yüzidiki eng güzel we eng bay zimin bilen bizni tartuqlap, millitimizni hoquq we mal-dunyada riziqlandurghan.Hökümdarlirimiz uning iradisidin yüz örigechke sheherlirimiz qum astigha, seltenitimiz tarixqa kömülüp ketti.Uning yene bir pilani bar.U bizni paklawatidu,Uyghurlar yoqalmastur!

Thursday, April 15, 2010

HASAN ORALTAY BİR DAVA ADAMI İDİ

Doğu Türkistan’ın yetiştirdiği 1933 Doğu Türkistan doğumlu, araştırmacı, yazar Hasan Oraltay 14 Nisan 2010 günü sabahı Almanya’nın Münih şehrinde geçirdiği rahatsızlık sonucu vefat etmiştir.

Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti olarak merhuma Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına, dava arkadaşlarına baş sağlığı dileriz.

Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Başbakanı İsmail Cengiz yayınladığı mesajda; 77 yıllık hayatı boyunca kendi kendini yetiştirerek, okuyarak, yazarak ve konuşarak vatan, millet için ve Türk milletinin hürriyeti için mücadele eden, yaşadığı ömrü boyunca samimiyetle, heyecan ve imanla Türklük için mücadele veren Hasan Oraltay’ın kaybından dolayı büyük üzüntü duyduğunu ifade etmiştir.

Doğu Türkistan Kazak Türkleri’ne mensup olan Oraltay, uzun yıllar Almanya’da Azadlık Radyosu olarak bilinen Radio Liberty’nin Kazakça Bölümü’nün müdürü olarak görev yapmıştır. Oraltay; Sovyetler Birliği’nin yıkılışından sonra Bağımsız Kazakistan devletince verilen Uluslararası Kazak Alaş Ödülü ve Kazak Basınının en önemli ödüllerinden biri olan Altın Samuruk (2007) ödüllerine layık görülmüştür.

Üç kız, iki erkek çocuk sahibi olan Hasan Oraltay bir Türk vatandaşı olarak, Türkiye gibi kutsal Türk vatanının şehit kanlarıyla sulanmış Ege bölgesinde Manisa-Salihli Asri mezarlığındaki Aile Kabristan 16 Nisan Cuma Günü öğle namazına müteakip defnedilecektir.

Doğu Türkistan’dan Türkiye’ye gelen göç kafilesinin önderlerinden Ali Bek Hakim’in en büyük oğlu olan merhum Oraltay’ın Doğu Türkistan ile yayınlanmış bir çok makalesi ve kitapları bulunmaktadır.

Babası Ali Bek Hakim’in komünist Çinlilere karşı sürdürdüğü siyasi mücadelesini hür dünyaya duyurmak hem de özellikle 1960 yılından sonra Türkiye’de etkinliği giderek artan komünizm faaliyetlerine karşı Türk halkını uyarmak amacıyla Komünizmle Savaş ve Büyük Türkeli Dergisi’nin de yayınlanmasını sağlayan merhumun yayınlanmış bazı kitapları şunlardır:



Hürriyet Uğrunda Doğu Türkistan Kazak Türkleri

Yayınlayan : İstiklal Matbaası –1961 İzmir, 210 sayfa



Kazak Türkçesi Sözlüğü (Tercüme)

Yayınlayan : Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, 1984 İstanbul, 328 sayfa



Kazak Türkleri

Yayınlayan : Türk Kültür Yayını, 1976 İstanbul, 285 sayfa



Alaş-Orda

Yayınlayan : Türk kültür Yayını, 1978 İstanbul, 200 sayfa



Elim Aylap Ötken Ömür (Hatırat)

Yayınlayan: TDAV, İstanbul, Kazakça



Büyük Türkçü Magcan Cumabayoğlu

Yayınlayan: Türkeli Yayınları
 
S.T. S. H. Medeniyet We Teshwiqat Menistirliki

Uyghuristan

Freedom and Independence For Uyghuristan!

FREE UYGHURISTAN!

FREE UYGHURISTAN!
SYMBOL OF UYGHUR PEOPLE

Blog Archive