Tengri alemlerni yaratqanda, biz uyghurlarni NURDIN apiride qilghan, Turan ziminlirigha hökümdarliq qilishqa buyrighan.Yer yüzidiki eng güzel we eng bay zimin bilen bizni tartuqlap, millitimizni hoquq we mal-dunyada riziqlandurghan.Hökümdarlirimiz uning iradisidin yüz örigechke sheherlirimiz qum astigha, seltenitimiz tarixqa kömülüp ketti.Uning yene bir pilani bar.U bizni paklawatidu,Uyghurlar yoqalmastur!

Tuesday, August 14, 2007

Sürgündeki Doğu Türkistan Hükümeti ve Parlamentosu’nun 4. Dönem Toplantısı Basın Bildirisi

DTSH ve Parlamentosu’nun 4, dönem toplantısı Ağustos ayının 11 ve 12 nci günleri başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir.

Toplantıda DTSH ve Parlamentosu’nun 3 yıla yakın zaman dilimi içindeki çalışma raporu ve faaliyet programı gözden geçirilerek tecrübe ve gözlemler dile getirildi. Ve bundan sonraki vatanın istiklali yolunda yapılacak faaliyetler doğrultusunda fikir birliğine gelindi.DTSH ve Parlamentosu; büyük düşman önünde her çeşit imkânsızlıklara bakmadan iki yılı aşkın bir süredir fedakârlıklar göstererek malum neticelere ulaştığı kanaatiyle, bundan sonra olabilecek gelişmeler ve görevler doğrultusunda aşağıdaki basın bildirisini ilan etmeyi uygun görmüştür:

1. DTSH ve Parlamentosu kurulduğundan bu yana Hükümetimizin hizmet programının 8 nci maddesinde belirtilen “işgal altındaki toprağımızın tam bağımsızlığını ve halkımızın tam hürriyetini elde etmek için işgalci Komünist Çin hâkimiyetine karşı siyasi ve kanuni faaliyetler yürütür” şeklindeki görüş çerçevesinde, bağımsızlık nişanında müstahkem durup Komünist Çin hâkimiyetinin Doğu Türkistan’da sürdürdüğü baskıcı zihniyeti, devlet terörü hareketini ve Doğu Türkistan halkına yönelik ağır zulüm, ırkçılık ve asimilasyon politikası; çeşitli ülkelerde düzenlenen çeşitli toplantılar, konferanslar ile uluslar arası etkinliklerde ve basın – yayın organlarında kınanmış ve lanetlenmiş olup; Doğu Türkistan halkının kendi kaderini kendisinin tayin etmesi ve bağımsız devletin yeniden kurularak iktidara getirilmesi doğrultusundaki iradesini bir kez daha ortaya koyarak, adalete ve demokrasiye saygılı devlet ve halkları haklı davamıza destek vermeleri için sürekli olarak çağrıda bulunulmuştur.

2. DTSH ve Parlamentomuz; DTSH programının 11. maddesinde belirtilen prensiplere sadık kalmak kaydıyla Komünist Çin hâkimiyeti yöneticilerinin, özgürlük, adalet ve insani hak ve hukuk talebinde bulunan Doğu Türkistan halkının başına “terörizm kalpağını giydirip, terörizm ile yakın ve uzaktan hiçbir ilgisi olmayan bi günah halkımızı dünyadaki devlet ve halklara terörist olarak göstermeye yeltenen Komünist Çin hâkimiyetinin aslında kendisinin terörist bir devlet olduğu, devlet terörizmini yönettiği ve dünyadaki terörist hareket ve gruplara Çin Hükümeti’nin maddi ve manevi olarak destek verdiği, halkımıza ve hür dünyadaki teşkilatlarımıza yönelik terörist suçlamasının yalan olduğu çeşitli toplantı, mülakat ve ziyaretler vasıtasıyla kamu oyunun bilgisine sunulmuştur. DTSH ve Parlamentomuz; Washington Beyannamesi’nde vurgulandığı gibi “terörizme kesinlikle karşı olup onu red etmektedir”… Çin hâkimiyetinin DTSH’ni ve diğer teşkilatlarımızı terörist teşkilat olarak ilan etme girişimini şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz…DTSH; kanuni mücadele ve barış yolu ile kendi haklarını koruma ve talep etme noktasında mücadelesini sürdürmeye kararlıdır. Hükümetimiz; mazlum ve bi günah Doğu Türkistan halkının milli kimliğinin korunması noktasında, bağımsızlık yolundaki mücadelede siyasi faaliyetlerini demokratik, barışçıl ve kişilik hukukunu esas alarak yürütme kararındadır. Lakin Çin emperyalizmine asla yumuşak siyaset kullanmayacaktır.

3. DTSH ve Parlamentosu kuruluş tarihinden itibaren Guatanamou’da tutukluluk halleri devam eden ve yapılan soruşturmalar neticesinde terörist hareketlerle hiçbir ilgilerinin olmadığı ortaya çıkan 22 Uygur gencinin serbest bırakılmaları, onların Çin’e gönderilmeden üçüncü bir ülkeye yerleştirilmeleri konusunda ilgili devletlerin liderlerine mektuplar yazmıştır.Guatanamo’daki 22 geçten 5 Uygur genci Arnavutluk’a yerleştirilmiş olsa da şu anda zorunluluktan dolayı tutukluluk halleri devam eden masum 17 Doğu Türkistanlı Uygur gencinin Avustralya’ya kabul edilmeleri noktasında Hükümetimiz, Avustralya Hükümeti’ne her türlü aracılar vasıtası ile müracaatta bulunmuştur. Gazete, dergi ve radyolarda sohbet, röportaj ve makale yoluyla bu mesele hakkında kamuoyu oluşturulması ve kamuoyunun desteğinin alınması noktasında azami gayretin gösterilmesine devam edilecektir. Hükümet olarak Avustralya Hükümeti’nden bu masum Uygur gençlerinin Avustralya’ya yerleştirilmeleri konusunda yardımlarını esirgemeyeceğini ümit etmekteyiz.

4. DTSH ve Parlamentosu tarafından ABD,Avustralya ve Türkiye gibi ülkelerde Komünist Çin hâkimiyetinin Doğu Türkistan’da sürdürdüğü emperyalist, baskıcı siyasetine karşı tel’in ve kınama mesajları ve gösterileri düzenlemiş ve konuyla ilgili toplantılar organize edilmiş veya düzenlenen toplantılara iştirak edilmiştir.DTSH Başbakanı Damian Rahmet 15 Haziran 2006’da Komünist Çin hâkimiyetinin Doğu Türkistan’da devlet terörü çerçevesinde sürdürdüğü katliam ve asimilasyon siyasetini derhal durdurmasını talep eden açık mektubu CHC Başbakanı Wang Jao Bao’ya göndermiştir.

5. DTSH ve Parlamentosu; 23 Kasım 2004 Washington’daki Milli Basın Kulübü’nde ilan ettiği Hükümet Beyannamesi’nin 15 maddesinde gösterilen, “Hükümetimiz, Anayasanın ruhuna esasen devletin milli menfaatleri hakkında Parlamentonun onayı alınmak kaydıyla Pekin Hükümeti ile Doğu Türkistan meselesi konusunda görüşme yapma kapısını açık tutar” prensibi çerçevesinde ÇHC ile Doğu Türkistan sorunu konusunda resmi görüşme yapmaya hazır olduğunu özellikle altına çizerek bir kez daha ifade eder.

6. DTSH ve Parlamentomuz Doğu Türkistan’ın bağımsızlık davasını BM Teşkilatının gündemine sokmak için çalışmalarda bulunmaya devam edecektir. Yukarıda beyan edilen maksat ve hedefler çerçevesinde BM prensipleri ile demokrasi ve insan hak ve hukukları, insan hakları evrensel beyannamesi ve ilgili belge ve girişimlere saygı gösterir.Hükümetimiz; hiçbir Devletin tekeli, tahakkümü ve yönlendirmesi altına girmeden kendi program ve beyanatlarını esas alarak bütün ülkelerden, uluslararası teşkilat ve kamu kurumlarından, siyasi partiler ve uluslar arası şirketlerden siyasi, ekonomik ve eğitim sahalarında;a. Resmen tanınmayıb. Sembolik olarak tanımayıc. Manevi açıdan yardımcı olunmasını ved. Maddi yardım verilmesini talep eder…Yalnız özgürlük mücadelesi değil hatta varlığını koruma noktasında mücadele vermek durumunda kalan bir halka vekillik yapmak üzere kurulan Hükümetimize yönelik ilgi ve desteği Doğu Türkistan halkı asla ve asla unutmayacaktır.

7. DTSH ve Parlamentosu; a. 1992 yılı Aralık ayında Türkiye’nin İstanbul şehrinde gerçekleştirilen I. Doğu Türkistan Milli Kurultayı’nda; b. 1999 yılı Ekim ayında Almanya’nın Münih şehrinde gerçekleştirilen II. Doğu Türkistan “Uyguristan” Milli Kurultayı’nda; c. 2001 yılı Ekim’inde Belçika’nın başkenti Brüksel’deki AB Parlamentosu’nda gerçekleştirilen III. Doğu Türkistan “Uyguristan” Kurultayı’nda ve d. 2004 yılı 14 Eylül’ünde ABD’nin başkenti Washington şehrinde “Capitoll Hill Parlamento Binası”nda ilan edilen DTSH (Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti)‘nin Anayasası ve “Washington Beyannamesi”nde deklere edilen “milli müstakillik” prensibinden asla ve asla vazgeçmeyecektir… Hükümetimiz; İnsan hakları ve demokrasi gibi sloganların ardına sığınarak, milli bağımsızlık idealinden vazgeçilmesine kesinlikle karşı duracaktır…Bugün CHC dışındaki devletlerde yaklaşık 100 milyon Çinli yaşamakta. Hür dünyadaki Çinliler, CHC’ten sadece “kendileri için” insan haklarının iyileştirilmesi ile siyasi rejimin değişmesini talep etmektedir. Bizim anayurdumuz Doğu Türkistan ise Komünist Çin hâkimiyetinin silahlı işgali altında, ırkçılık ve asimilasyon siyaseti ile yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunmaktadır.Bu durumu göz önünde bulundurarak bizim öncelikli talebimiz “Bağımsızlık” olacaktır. Bağımsızlığımızı elde ettiğimizde ise insan hak ve hukuku ve demokrasinin geliştirilmesi konusunda önemli adımlar atılacaktır.Biz, “Çin demokratları” ile olan münasebetimizde, Doğu Türkistan halkının kendi kaderini kendisinin tayin etmesi ve Doğu Türkistan’ın bağımsızlığını itiraf etme şartını esas alacağız. Kendilerini “Çin demokratları” olarak niteleyenler bu şartlarımızı kabul ettiklerinde elbette onlarla işbirliğinde bulunabiliriz.

8. DTSH ve Parlamentosu’nun kuruluşu, Doğu Türkistan davasındaki tarihi gelişimin mukadder bir neticesidir… Doğu Türkistan davasının ciddi ihtiyacından kaynaklanan önemli bir oluşumdur. Bazılarının ileri sürdüğü gibi DTSH’nin kuruluşu, “malum cemiyet ve teşkilatın faaliyetlerini acizleştirmek için ya da faaliyetlerine engel olmak için kurulan bir Hükümet” diyerek bakılmasını, hatta bazı basın yayın organlarında yazılı olarak görüş bildirilmesini gerçeğe dayalı olmayan anlamsız tavır ve görüş olarak görüyor ve bu tip hareket ve görüşleri Doğu Türkistan halkının birliğini bozmaya yönelik art niyetli girişimler olarak değerlendiriyoruz… Sürgündeki Doğu Türkistan Parlamentosu ve hem Hükümetimiz; istiklal ve hürriyet yolunda birlik ve dayanışmayı bozucu her tür girişimi red etmektedir.

9. Biz DTSH ve Parlamentosu olarak; muhaceretteki bütün Doğu Türkistan teşkilat ve gruplarını kendi aralarındaki birlik ve dayanışmayı güçlendirerek, emperyalist Çin hâkimiyetinin “kendi etini kendi yağında kavurmak” ata sözünden hareketle bizi birbirimize düşürücü görüş ve hareketlerden uzak durarak, ok’un sivri ucunu emperyalist düşman hedefine yönlendirilmesini ümit etmekteyiz ve hem bu konuda duyarlı olmaya davet etmekteyiz… Biz DTSH olarak; Doğu Türkistan’ın bağımsızlığı ve özgürlüğü için mücadele eden bütün teşkilatların faaliyetlerini destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz…

10. DTSH ve Parlamentosu 4. dönem toplantısına Sürgündeki Doğu Türkistan Hükümeti Cumhurbaşkanı Ahmet İGEMBERDİ (Başbakan Damian Rahmet’in de vekaletini alarak), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Abdülveli CAN, Parlamento Başkanı Prof. Dr. Sultan Mahmut KAŞGARLI, Başbakan Yardımcısı Hızırbek GAYRETULLAH ile Hükümetimizin çoğunluğu oluşturan bakanları ve parlamento üyelerinin katılımı ve oybirliği ile DTSH 4. Dönem Toplantısı Basın Bildirisi metni onaylanarak kamuoyunun bilgisine sunulmasına karar verildi.

Yaşasın Doğu Türkistan halkının birlik ve ittifakı!
Yaşasın Hür ve Bağımsız Doğu Türkistan!Kahrolsun Kızıl Çin Emperyalizmi!

DOĞU TÜRKİSTAN SÜRGÜN HÜKÜMETİ

Uyghuristan

Freedom and Independence For Uyghuristan!

FREE UYGHURISTAN!

FREE UYGHURISTAN!
SYMBOL OF UYGHUR PEOPLE

Blog Archive